4.8.2014

PARAS RAVINTOLA TALLINNASSA: RATASKAEVU16

Nyt siitä ravintolasta, joka löydettiin Tallinnan vanhan kaupungin syövereistä lauantaina. Olin ennen matkaa katellut kotona tripadvisorista vähän ravintolavinkkejä, sillä tiesin, että meillä olisi maissa hyvin aikaa syödä ihan kunnolla. Siispä vanhana nirsoilijana halusin vähän etukäteen kartottaa tilannetta, jottei kiukkunälän yllättäessä päädyttäisi ihan mihin tahansa matkan varrella vastaan tulevaan paikkaan. 

Tripadvisorissa Tallinnan alueen ravintoloiden ykkössijaa pitää vanhassa kaupungissa sijaitseva Rataskaevu16, joten tuumimme, että sillä ei ainakaan pitäisi mennä vikaan. Sinnehän me sitten päädyimmekin, enkä kyllä yhtään ihmettele tuota ykkössijoitusta! Ravintolaan oli todella helppo löytää ja se sijaitsee tosiaan ihan kivenheiton päässä vanhan kaupungin torilta. 

Ravintolan ovi on itseasiassa tuo tuossa vasemmassa yläkulmassa (sisäänkäynnistä ei tullut otettua parempaa kuvaa), eli mikäli löydät tämän paikan niin menet vaan siitä viereisestä ovesta sisään. :) 
Ravintolan sisäpihalle avautuu tunnelmallinen ja suojaisa terassialue, jossa olisi varmasti ihana viettää lämpöisiä kesäiltoja kynttilänvalossa viiniä siemaillen. Pöydät on kuitenkin suunniteltu neljälle hengelle, joten meidän viisikko ei tällä kertaa päässyt ulos ruokailemaan. Se ei kyllä haitannut, sillä sisällä tunnelma oli vähintäänkin yhtä kutsuva.
Tarkkasilmäisimmät voivat huomata, kuinka osa seinistä on päällystetty vanhoilla nuottipapereilla. Ihana yksityiskohta ja mielenkiintoinen kontrasti kauniiseen tiiliverhoiluun.  
Sitten se ruoka. Ystävällinen naistarjoilija ojensi meille (suomenkieliset) menut ja niitä silmäillessä herahti vesi kielelle ja leuat meinasivat loksahtaa sijoiltaan. Suurin osa alku- ja jälkiruuista maksoi vain 3,50€ ja pääruuatkin maksimissaan 15€. Kelpo punaviinipullon sai 14 eurolla ja oikein hyvää kuivaa rieslingiä parilla kympillä pullo. Valikoima oli monipuolinen, mutta tarkkaan harkittu. Kurpitsa, siemenet, kasvikset, marjat ja kala esiintyivät useimmissa annoksissa. 

Valitsimme alku- ja pääruuat ja jäimme innokkaina odottamaan, miten paikka lunastaisi odotuksemme. Hetken päästä tarjoilija toikin meille jo juuri uunista nostettua itsetehtyä kurpitsaleipää ja keittiön tervehdyksenä pienet alkupalat. En voi sanoin kuvailla, kuinka taivaallista leipä oli. Se täytyy käydä itse kokemassa. Varsinkin alkuruuaksi tilaamani kurpitsakeiton kanssa se sopi yhteen täydellisesti! Leipälankku tyhjenikin edessämme alta aikayksikön ja saimmekin onneksemme vielä toisen samanmoisen eteemme. :) 
Alkupalat tulivat nopeasti ja pöytäseurueemme yhteinen mielipide oli, että nämä olivat yhdet parhaimmista alkupaloista, mitä missään on koskaan eteemme tarjoiltu. Tässä esimerkiksi graavilohta, mätiä ja sinappikastiketta, sekä kurpitsakeitto mozzarellalla ja kurpitsansiemenillä. 

Alkuruuan ollessa niin tajuttoman hyvää, oli pääruuan odotukset entistä korkeammalla. Sanoisin, että tilaamani kuha oli hyvää, mutta pyytämäni suola teki siitä vielä hitusen parempaa. :) Herneenpalot al dente maistuivat silkalta kesältä suussa. Naudan sisäfileetkin näytti maistuvan pöydän miesväelle. 
Jälkiruualle ei näiden herkkujen jälkeen olisi todellakaan ollut enää tilaa, mutta uteliaisuutemme ylitti vatsojemme vetoisuuden tällä kertaa. Itsetehty jäätelö (makuina mm. tyrni), lämmin suklaakakku sekä leipävanukas saivat kaikille hymyn huulille. Ja tosiaan, esimerkiksi tuon täydellisen suklaakakun sai 3,5 eurolla. Syntisen hyviä taidonnäytteitä syödessä tuli jopa hieman huono omatunto älyttömän edullisista hinnoista. Mutta onneksi tämän voi paikata jättämällä vaikka isomman tipin henkilökunnalle.
Laskuja saimme odotella useamman tovin. Olimmekin jo hieman ihmeissämme, miten aterioiden jakaminen viiteen laskuun voi kestää niin kauan, kunnes... 

...tajusimme, että jokaiseen laskuun oli piirretty erilaisia kuvia ja jokaiseen kuittiin oli kirjoitettu myös erilaiset toivotukset. Tarpeellista? Ei välttämättä. Omaperäistä ja hellyttävää? Todellakin! Tämä kiteytti asenteen, jolla ravintolan henkilökunta suhtautui vieraisiinsa koko illan ajan: lämmöllä, antaumuksella ja yksityiskohtiin panostaen. Ja yksityiskohdista puheen ollen odotappas, kun näet tämän paikan vessan, enempää en vielä paljastakaan. ;)

Toiseksi paras asia kuitissa oli loppusumma: alku-, pää- ja jälkiruuan, puolikkaan pullon viiniä ja kaksi pulloa kivennäisvettä sai noin kolmella kympillä. Tarvinneeko edes sanoa, että Rataskaevu16 kannattaa sisällyttää seuraavaan Tallinnan reissuun. Molekyyligastronomisia high-end paikkoja suosivien kannattaa skipata, mutta muille suosittelen suurella sydämellä! :)

Suski

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi!